Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Προσφορά, Δωρεά, Αλληλεγγύη, Εθελοντισμός



Οι δημιουργικές συνεργασίες είναι ο σκοπός των Συλλόγων. Όμως, Σύλλογοι όπως η Φιλοζωική, που επιτελούν έργο με πολλές απαιτήσεις, που χρειάζεται να ικανοποιηθούν σταθερές ανάγκες με άμεση ανταπόκριση, δεν μπορούν να στηριχθούν σε δωρεές και χορηγίες.
Σήμερα, προσφέραμε φάρκαμα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Φιλοζωικής. Ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου δεν είναι κερδοσκοπικός. Έχει ένα οικονομικό απόθεμα στο ταμείο του από εποχές που το κράτος επιδοτούσε τη δράση πολιτιστικών Συλλόγων. Με απόφαση του Δ.Σ. τα χρήματα διατίθενται σε σκοπούς που ανταποκρίνονται στους σκοπούς του Συλλόγου. Πώς η στήριξη του Έργου της Φιλοζωικής συνδυάζεται με την αγάπη για το.....βιβλίο...?
Αγαπώ το βιβλίο σημαίνει διαβάζω. Διαβάζω σημαίνει καλλιεργώ την Ψυχή και το Πνεύμα μου. Καλλιεργούμαι σημαίνει υπάρχω δημιουργικά. Υπάρχω δημιουργικά σημαίνει νοιάζομαι. Νοιάζομαι σημαίνει παρεμβαίνω θετικά, προσφέρομαι και προσφέρω.
Βέβαια, μεγάλα ζητήματα, όπως η φροντίδα των ζώων μιας πόλης δεν βρίσκουν σταθερή λύση με δωρεές και χορηγίες. Αυτές είναι οι έσχατες εναλλακτικές. Απαιτείται σταθερή οικονομική στήριξη από το κράτος μέσω των δήμων.

Φυσικά, πολλοί θα παρέμβουν με τη σκέψη τους και θα πουν "Εδώ υποφέρουν άνθρωποι και θα βάλουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των ζώων..?"

Όταν αναφερόμαστε στα ζώα, κάποιος θα βρεθεί να μάς προτάξει τις ανάγκες του ανθρώπου. Όταν θα αναφερθούμε στις ανάγκες των προσφύγων, κάποιος θα βρεθεί να προτάξει τις ανάγκες των ελληνικών οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Εμείς θα πούμε πως όταν μάς κοινοποιείται μία ανάγκη, δεν εξετάζουμε ταυτότητες. Βλέπουμε ένα ζωντανό πλάσμα που χρειάζεται στήριξη και, ατομικά ή συλλογικά, ανταποκρινόμαστε.
Η εθελοντική προσφορά, όμως, έχει (και πρέπει να έχει) όρια. Ούτε το Νοσοκομείο Γιαννιτσών μπορεί να στηριχθεί στην προσφορά των πολιτών μέσω του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου, ούτε η Φιλοζωική μπορεί να στηρίξει το έργο της σε δωρεές και χορηγίες. Ούτε τα Γεύματα Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου μπορεί να στηριχθούν (αν και στηρίζονται) στις προσφορές του κόσμου.

Απαιτείται σταθερή χρηματοδότηση για τις Ανάγκες του Νοσοκομείου, εφόσον η εύρυθμη λειτουργία του, η επαρκής του στελέχωση, ο εξοπλισμός του με τα απαραίτητα μέσα (αναλώσιμα, μηχανήματα κ.α.) συνδέεται άμεσα με τη Ζωή των πολιτών της γύρω περιοχής.
Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση των αναγκών των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν αρκούν οι φιλανθρωπίες. Οι οικογένειες που υποφέρουν χρειάζονται σταθερή και μόνιμη δουλειά. Στην παραβολή ο Ιησούς τάισε χιλιάδες με λίγα ψωμιά και ψάρια, μα το πρόβλημα λύνεται αποτελεσματικά αν μάθει ο πεινασμένος να ζυμώνει και να ψαρεύει.
Απαιτείται χρηματοδότηση του Έργου της Φιλοζωικής. Ο πολιτισμός μας φαίνεται από τον τρόπο που φερόμαστε στη Φύση και στα Ζώα.
Ακολούθως...? Απαιτείται και χρηματοδότηση των πολιτιστικών Συλλόγων, που διασώζουν τα ήθη καια έθιμα της κάθε περιοχής. Κρατούν δηλαδή ζωντανή την παράδοση σε βάθος χρόνου.

Ως τώρα αποδείχθηκε πως ακόμη και χωρίς χρηματοδοτήσεις, υπάρχουν άνθρωποι που με μεράκι εμπλέκονται με τα δυσεπίλυτα αυτά θέματα, και παλεύουν να κλείνουν κοινωνικές πληγές χωρίς "γάζες".

Ως πότε άραγε...?
Όλα αυτά, πώς συνδέονται με το....βιβλίο...?
Μα όλα αυτά είναι η άγραφη Ιστορία που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Είναι ο τρόπος που θα τους κληροδοτήσουμε για να οργανώσουν και να διαχειριστούν την πόλη μας και ό,τι την αφορά. Είναι το πολυτιμότερο Βιβλίο που γράφουμε όλοι με τις επιλογές και τις πράξεις μας.