Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: "Σπύρος Μουστακλής - Ένας Ελεύθερος Πολιορκημένος", της Χριστίνας Δημητρακάκη - Μουστακλή

 



Ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας, η Β’ ΕΛΜΕ Πέλλας και η Παρέμβαση Πολιτών Πέλλας σε συνεργασία με τις εκδόσεις Λειμών σ α ς π ρ ο σ κ α λ ο ύ ν στην παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Δημητρακάκη— Μουστακλή «ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ, ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣ» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 στις 6.30μμ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας (Γιαννιτσά).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Δημήτρης Αλευρομάγειρος

Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Στρατού

Γιώργος Λιάνης

Δημοσιογράφος, πρώην Υπουργός

Συμμετέχει

Χριστίνα Δημητρακάκη—Μουστακλή

Συντονισμός εκδήλωσης

Άννα Μαρία Σαββίδου, Δημοσιογράφος - μέλος ΕΣΗΕΜΘ

 

Tο βιβλίο της Χριστίνας Δημητρακάκη-Μουστακλή με τίτλο: «Σπύρος Μουστακλής – Ένας Ελεύθερος Πολιορκημένος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ.

Πρόκειται για τη βιογραφία του Αντισυνταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή, που υπήρξε σπάνιο παράδειγμα ανένταχτου δημοκράτη αξιωματικού, ο οποίος αρχικά κυνηγήθηκε με εξορίες, πειθαρχικές διώξεις και στο τέλος βασανίστηκε απάνθρωπα από υπάνθρωπους της Χούντας για να γίνει το σύμβολο της αντίστασης στο δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967.

Στο βιβλίο περιγράφονται όλες οι φάσεις της καριέρας του Σπύρου Μουστακλή, με παράθεση των πραγματικών γεγονότων, αλλά και αφηγήσεις τόσο της συζύγου του όσο και γνωστών δημοσιογράφων, στρατιωτικών και φίλων μέσα από τις οποίες ο αναγνώστης πληροφορείται λεπτομέρειες της σύντομης και πολυτάραχης ζωής του, που χαρακτηριζόταν από αφοσίωση στο καθήκον, ήθος και εντιμότητα. Εξού και η ελευθερία πνεύματος, η οποία δικαιολογεί τον τίτλο «Ένας Ελεύθερος Πολιορκημένος», αφού συν τοις άλλοις ο Σπύρος Μουστακλής ήταν τέκνο του Μεσολογγίου.

Παρά τον μεγάλο όγκο του, το βιβλίο διαβάζεται πανεύκολα λόγω της μυθιστορηματικής αφήγησης της συγγραφέως και των εναλλαγών στην συναρπαστική ζωή του ήρωα, εκτός ίσως από την εξιστόρηση του μαρτυρίου του στην ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου ο αναγνώστης πρέπει να παίρνει βαθιές ανάσες για να αντέξει την οργή που του προκαλεί η περιγραφή της κτηνώδους βίας των βασανιστών και της απάνθρωπης αδιαφορίας των «γιατρών» για το μαρτύριο του Σπύρου Μουστακλή.

Το βιβλίο είναι από αυτά που πρέπει να διαβάσουν όλοι, όσοι έζησαν το αίσχος της Χούντας, αλλά και οι νεότεροι, για να θυμούνται οι μεν και να γνωρίζουν οι δε. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αφήγημα, προϊόν ολόκληρης ζωής της Χριστίνας Δημητρακάκη-Μουστακλή. Τον πρόλογο υπογράφει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας.

Εκδόσεις Λειμών,

Νικηταρά 2-4 Αθήνα, 10678

τηλ. 2103227323