Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Έκδοση του Συλλόγου: Λογοτεχνικό Πανόραμα 2008



"Λογοτεχνικό Πανόραμα: Πελλογραφήματα"-2008

Το βιβλίο αυτό είναι μία συλλογή από διηγήματα και άλλα είδη του πεζού λόγου, που έγραψαν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Φίλων του Βιβλίου Ν. Πέλλας, για τη δημιουργία και δημοσίευση ενός έργου τους. Όλοι τους κατοικούν ή κατάγονται από το νομό Πέλλας.

Ανάμεσα στους δημιουργούς διακρίνουμε τα γνώριμα ονόματα όσων έχουν ήδη εκδώσει ποιήματα ή πεζογραφήματα, αλλά και αρκετούς πρωτοεμφανιζόμενους επίδοξους συγγραείς. Ίσως κάποιοι από αυτούς να μη δημοσίευαν καθόλου το έργο τους, αν δεν τους έδινε την ευκαιρία η παρούσα έκδοση.

Μέσα στα πλαίσια του διηγήματος, παρακολουθούμε τις ιστορίες στην κορύφωσή τους, προσεγγίζουμε τους ήρωες που ζωντανεύουν στη φαντασία μας και μαζί τους περιπλανιόμαστε στο χώρο και στο χρόνο.

Κάποτε νιώθουμε την ανάσα του μυθιστορήματος, άλλοτε απλά πορευόμαστε, ενώ υπάρχουν και στιγμές που παίρνουμε μία γεύση από ποίηση.


"Λογοτεχνικό Πανόραμα: Πελλογραφήματα"
του Νεόφυτου Ιορδανίδη

εν φυλακίζετια ποτέ του ανθρώπου ο νους.
Πάντοτε ασυμβίβαστος εντός του παραμένει.
Σε σύννεφα αέρινα άοκνος ανεβαίνει
και σε πνευματικούς βυθίζεται ωκεανούς.

Ο συγγραφέας, λες, αετός υψηπετής,
δραπέτης πάντα στον αεικίνητο το χρόνο
ένας πνευματικός σποριάς στου στοχασμού το θρόνο.
Ονειροδρόμος. Ταπεινός διανοητής,

Μπροστάρης στο Πανόραμα το ΛΟγοτεχνικό
(καθώς μας κυνηγά μια αδηφάγα σήψη)
μονάχος ανεβαίνοντας στων στοχασμών τα ύψη,
μας ξεφυλλίζει - αλήθεια - ποιο κρυφό του μυστικο;

Στην κοινωνία μας που αθεράπευτα νοσεί,
του Πανοράματος του λογοτεχνικού οι σελίδες,
τι θαυμαστά νοήματα! Μεθυστικό κρασί!
Κι άπειρες ηλιογέννητες του αύριο ελπίδες!

Νάματα ολογάργαρα! Του χρόνου λυκαυγές!
Σοφά Πελλογραφήματα, μέλλοντος υποθήκες
που μέσα στις σελίδες τους υποδηλώνουν νίκες
και άσπιλες κυοφορούν εαρινές αυγές!



Έκδοση του Συλλόγου: Ποιητική Ανθολογία του Νομού Πέλλας 2005




"Ποιητική Ανθολογία του Ν.Πέλλας" - 2005

Υπεύθυνος για την έκδοση είναι ο Σύλλογος Φίλων του Βιβλίου, που δραστηριοποιείται στην πόλη των Γιαννιτσών, αλλά απλώνει πάντα τα ενδιαφέροντά του και σε όλο το νομό με ιδιαίτερη ευαισθησία και αγωνία για τη διάδοση του καλού βιβλίου.

Πρόκειται για την 2η εκδοτική δουλειά του Συλλόγου. Τη χαρακτηρίζει η καλαισθησία και το λεπτό γούστο, ξεκινώντας από τη φιλοτέχνηση του εξωφύλλου, που έγινε από την Κορδολαίμη Ελένη, και προχωρώντας στο εσωτερικό της έκδοσης, αποδεικνύοντας πως η ποιότητα μπορεί να συμβαδίζει με την εμπορικότητα.

«Η θεματολογία είναι ποικίλη και καλύπτει ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Η έκδοση περιλαμβάνει ποιήματα δημιουργών που σχετίζονται με το νομό μας είτε «εξ αίματος είτε εξ αγχιστείας». Συμπεριλαμβάνονται ποιητές που κατάγονται από το νομό μας, αλλά και όσοι κατοικούν στα γεωγραφικά του όρια. Δεν υπήρξε πρόθεση να αξιολογηθούν τα ποιήματα με αυστηρά τεχνοκριτικά μέτρα. Ο αναγνώστης, που είναι και ο τελικός αποδέκτης, είναι αυτός που θα κρίνει, αλλά και θα απολαύσει το απόσταγμα της «τόλμης και του πνεύματος, διασαφηνίζει στον πρόλογο της έκδοσης η φιλόλογος Πασχούδη Μαρία και Β' Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Βιβλίου, κατά το έτος έκδοσηςτου βιβλίου 2005.

Διόλου τυχαία η ποιητική ανθολογία είναι αφιερωμένη στον Μενέλαο Λουντέμη, που κατάγεται από τον Εξαπλάτανο Αλμωπίας, και περιλαμβάνει ως εναρκτήριο ποίημα τον «Προσανατολισμό» του, ποίημα που σηματοδοτεί και τον προσανατολισμό της έκδοσης, καθώς ο κάθε δημιουργός ανάβει το δικό του Φάρο στην περιπλάνησή μας στον κόσμο.

Το βιβλίο έντυσε με σχέδιά της η Κορδολαίμη Ελένη,την οποία ο σύλλογος Φίλων Βιβλίου ευχαριστεί εκ βαθέων για την προσφορά της.




Έκδοση του Συλλόγου: Γνωριμία με τους Συγγραφείς του τόπου μας 2003



"Γνωριμία με τους συγγραφείς του τόπου μας"-2003

Το βιβλίο - ημερολόγιο με τίτλο "Γνωριμία με τους συγγραφείς του τόπου μας : σελίδες ημερολογίου" είναι μια προσπάθεια καταγραφής των συγγραφέων του Δήμου Γιαννιτσών και των όμορων Δήμων. Στο βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνονται με αλφαβητική σειρά, ονόματα, φωτογραφίες και βιογραφικά σημειώματα συγγραφέων της περιοχής καθώς και οι τίτλοι των έργων τους.

Είναι ένα εγχειρίδιο πολιτισμού για τον καθένα που επιθυμεί να ενημερωθεί για το συγγραφικό έργο της περιοχής μας.

Πρόκειται για ένα πρακτικό οδηγό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κάθε ερευνητή και να αποτελέσει βοήθημα έρευνας για τους μαθητές, στα πλαίσια μελέτης της τοπικής ιστορίας και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης..