Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Τα παιδιά της, παιδιά μου..






Το κάθε βιβλίο -αναπόφευκτα- παρουσιάζει την οπτική του συγγραφέα για τη ζωή. Συνήθως κάθε εγχείρημα συνοδεύεται από κριτικές ειδημόνων. Υπάρχουν ειδήμονες να "κρίνουν" και να "αξιολογήσουν" την Ψυχή που παραδίδει ο συγγραφέας στο έργο του? Όχι! Απλά τολμούν μία κριτική στην τεχνοτροπία έκφρασης, πράγμα που είναι το πιο επουσιώδες, μπροστά στις αλήθειες που μπορεί να ανακαλύψει ο απλός αναγνώστης διαβάζοντας με εμβαθύνσεις, πίσω από τις λέξεις, ως εκεί που ριζώνει η Αλήθεια των γραφομένων.

Αυτήν την αλήθεια κλήθηκαν να μάς παρουσιάσουν οι δύο εισηγητές: Σαμαρτζίδης Γιώργος και Μόιρα Τριανταφύλλου, καθώς και η Βούλα Αργυράκη που δάνεισε το ηχόχρωμα της φωνής της στην ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου.

Το βιβλίο του Εννοίου Βρυεννοίου ένα απλό εγχείρημα ιδιωτικής έκδοσης που όμως βρίθει από απλές αλήθειες ζωής, έμμεσες ή άμεσες συμβουλές, χριστιανικό πνεύμα, και τις έντονες συναισθηματικές φορτίσεις του πρώτου νεανικού έρωτα που ως ανεκπλήρωτος σημαδεύει όλη την υπόλοιπη ζωή και σκέψη του πρωταγωνιστή.

Ο πρώτος αυτός έρωτας, ο τόσο ανόθευτος από οτιδήποτε άλλο, και ο τόσο πληθωρικός σε παιδική αθωότητα διακατέχει την καρδιά για χρόνια και τοποθετεί στο στόμα και στη σκέψη του πρωταγωνιστή τα λόγια:
"Αχ Θεέ μου να ήταν τα παιδιά της, παιδιά μου.."

Η αλυσιδωτή διαδοχή των γεγονότων καθορίζει την εξέλιξη της ζωής του Κώστα καθώς και την εξέλιξη του μυθιστορήματος.
Κρατάμε μία φράση ακόμη που λειτουργεί συμβουλευτικά προς όλους μας:

"Ό,τι δεν το επιτρέπεις, μην το κάνεις.
Κι ό,τι κάνεις, μην το απαγορεύεις."

Σε μία πιο εμπεριστατωμένη αναφορά στο βιβλίο θα μπορέσει να προβεί αυτός που θα διαβάσει με τη χροιά της δικής του Ψυχής ό,τι γράφτηκε με κατάθεση Ψυχής του συγγραφέα.

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν βιβλία σε όλους τους παρευρισκομένους με την υπογραφή του Εννοίου Βρυεννοίου, καθώς ο συγγραφέας μετέφρασε την επιλογή του για το εν λόγω ψευδώνυμο εκπλήσσοντας το κοινό με την αναφορά πως το Έννοιος προέκυψε με αφορμή τον ..Ennio Morricone!!