Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Εντυπώσεις: Ένα απόγευμα γεμάτο παραμύθια στην Έδεσσα

Όλες οι υλοποιήσεις ξεκινούν από μία ιδέα. Την πρώτη ιδέα για εκδηλώσεις παραμυθιών την μοιράστηκε μαζί μας, πριν 2 χρόνια, η Βούλα Αργυράκη με αφορμή τον καθιερωμένο πλέον Μαραθώνιο Παραμυθιού που διοργανώνει με επιτυχία εδώ και χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκηδόνας.
Την ιδέα της συνεργασίας μας με την Έδεσσα, στο πλαίσιο αφηγήσεων παραμυθιών, μάς την πρότεινε η Μαρία Βαγουρδή κι έτσι ξεκίνησε αυτό το "Μια φορά κι έναν καιρό... στην Έδεσσα", με ένα απόγευμα γεμάτο παραμύθια.

Καταλυτικό ρόλο στην οργάνωση της εκδήλωσης έπαιξε η συνεργασία μεταξύ των αφηγητών, οι οποίοι μόλις ορίστηκε η ημερομηνία της εκδήλωσης (Σάββατο 27 Ιουνίου 2015) αυτοοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Σοφίας Γαϊτάνογλου και διαμόρφωσαν το πρόγραμμα, εμπλουτίζοντάς το με σύνθετες αφηγήσεις που εμπεριείχαν μουσική, όπως η αφήγηση του Γιάννη Γκουγκούδη, εικόνες, όπως η αφήγηση του Σωτήρη Δραγούμη και της Κατερίνας Γιόντη, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση ως μέλη του Εδεσσαϊκού Θεάτρου. Στις αφηγήσεις χάρισαν το χρόνο και τη φωνή τους  και οι αφηγητές: Μαρία Ποπκιώση, Μαρία Παρίσου, Μαρία Λαζαρίδου, Μαρία Κιουπκιολή, Μόιρα Τριανταφύλλου και Κάκια Παυλίδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παρθεναγωγείου, στο Βαρόσι. Ευχαριστούμε το Δήμο Έδεσσας που μας παραχώρησε τον υπέροχο αυτό χώρο. Οι φωτογραφίες αφηγούνται σιωπηρά την μεταμόρφωση του χώρου με απλά υλικά και πολύ μεράκι, καθώς και τη μαγική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι αφηγήσεις.

Ένα απόγευμα γεμάτο παραμύθια, λοιπόν...με τη φωνή να κυλά σαν το νερό στα ρυάκια της Έδεσσας... με την ψυχή να κολυμπά ανάποδα στο ρέμα... με τις νεράιδες του νερού να μετουσιώνονται σε παιδικές συγκινήσεις, κάθε που ξεκινά ένα ακόμη παραμύθι:

Μία φορά κι έναν καιρό οι γιαγιάδες όλου του κόσμου είχαν μέσα στην καρδιά τους μία αγκαλιά από παραμύθια. Μάζευαν τα παιδιά γύρω τους και τα αγκάλιαζαν με τη φωνή τους. Η φωνή είναι σαν το νερό. Κυλάει ως την ψυχή του ανθρώπου. Στην παιδική ηλικία η ψυχή του ανθρώπου είναι αμόλυντη και ποτίζεται εύκολα από την μαγεία των εξιστορήσεων. Σήμερα ακούσαμε πολλά παραμύθια, μα όχι αρκετά. Ποτέ δεν είναι αρκετά τα παραμύθια, οι ιστορίες, οι διηγήσεις.

Τώρα ο λόγος περνά στα παιδιά. Η αξία τέτοιων εκδηλώσεων είναι στην παράδοση της σκυτάλης της δημιουργίας στο παιδί, που καλείται με ενθάρρυνση να ενεργοποιήσει τη φαντασία του και να γράψει το δικό του παραμύθι και στο χαρτί, μα κυρίως στη Ζωή.

Θα χαρούμε να καθιερωθεί ως θεσμός το "Απόγευμα γεμάτο παραμύθια" ενεργοποιώντας τη συνεργασία πολλών συλλόγων και φορέων της Έδεσσας, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο παιδί.

(Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανάρτηση θα εμπλουτιστούν, μόλις λάβουμε στα χέρια μας όσες τράβηξε ο φωτογράφος που κάλυψε την εκδήλωση.)