Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση Παραμυθιού: Μάθε το φόβο να νικάς της Βούλας Παπατσιφλικιώτη


Κάθε παιδικό βιβλίο είναι η Πόρτα που θα διευρύνει τον Κόσμο του παιδιού. 
Μέσα στο σκοτάδι, πίσω από τα κλειστά ματάκια ενός παιδιού, πόσοι φόβοι μπορεί να υπάρχουν?....
Όλοι μπορούν να εξαλειφθούν, με σύμμαχο ένα Παραμύθι!!


Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, στις 5.30μμ,  σάς περιμένουμε στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων  στα Γιαννιτσά να συζητήσουμε για τη δύναμη που μπορεί να κρύβει ένα παραμύθι. 

Φιλοξενούμε τη Βούλας Παπατσιφλικιώτη και παρουσιάζουμε το παραμύθι  της "Μάθε το φόβο να νικάς".





Με αφορμή το ποντιακό παραμύθι του Κοσμά Τσίναλη



Όταν τα παιδιά αναλαμβάνουν πρώτους ρόλους, κλέβουν την παράσταση. Η παρουσίαση του ποντιακού παραμυθιού «Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον» του Κοσμά Τσίναλη που πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά το Σάββατο 4.2.2017, είχε πρωταγωνιστές παιδιά από τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλίμνης και από το Μουσικό Τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών. Τα παιδιά αφηγήθηκαν επιλεγμένα χωρία του βιβλίου στην ποντιακή διάλεκτο κατορθώνοντας να γεφυρώσουν τη νέα γενιά με την παλιά. Ξύπνησαν μνήμες με τις γιαγιάδες και τους παππούδες που ακόμη μιλούσαν τα ποντιακά μέσα στο σπίτι. Έγιναν αναφορές σε παραδοσιακά ποντιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης με τη συνοδεία ποντιακής μουσικής. Όταν πήρε το λόγο ο δάσκαλος και συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης, μας μίλησε για τη σπουδαιότητα της διατήρησης της ποντιακής διαλέκτου. Αναφέρθηκε πως  η γλώσσα είναι ο συνδετικός κρίκος που, μαζί με τους χορούς και το ποντιακό θέατρο που τελευταία γνωρίζει άνθιση, συνδέει άμεσα τη νέα γενιά με το ποντιακό στοιχείο όπως το γνωρίσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι μέσα από τους προγόνους μας.

Ο στόχος που είχε κατά νου ο Κοσμάς Τσίναλης γράφοντας το παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο προσεγγίστηκε αποτελεσματικά. Μένει να συγχαρούμε τα παιδιά, που όταν τους δοθεί η ευκαιρία πρώτα σύρουν το χορό, με περίσσιο ενθουσιασμό και μεράκι.

Η εκδήλωση έκλεισε με ποντιακούς χορούς,  καθώς η παρότρυνση από τις λίρες και το νταούλι ήταν τέτοια που η ψυχή δύσκολα βολευόταν να παρακολουθεί καθιστή. Ένας μπουφές με ποντιακά εδέσματα, προσφορά από το Σύλλογο της Παραλίμνης, άφησε μία νόστιμη γεύση στο στόμα, σαν μία ποντιακή συλλαβή που υπόσχεται πως παρόμοιες εκδηλώσεις  θα έχουν συνέχεια.