Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Ο Σασμός του Σπύρου Πετρουλάκη στα Γιαννιτσά



Σπύρος Πετρουλάκης και .. Σασμός από τις Εκδόσεις Μίνωας.
Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου το Βιβλιοπωλείο titos art παρουσίασε το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη με τίτλο «Σασμός» από τις εκδόσεις Μίνωας με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας, του Θεατρικού Εργαστηρίου Γιαννιτσών και του Συλλόγου Βρακοφόρων Μακεδονίας.
Ήταν μια από τις πιο άμεσες παρουσιάσεις βιβλίου που οι εναλλαγές εικόνας , χορού και ομιλίας ήταν γρήγορες και τόσο άρτια δεμένες μεταξύ τους που το κοινό δεν μπορούσε παρά να συμμετέχει με όλες του τις αισθήσεις.
Πριν ακόμα ξεκινήσει η παρουσίαση ο συγγραφέας κέρασε ρακές το κοινό , υπέγραψε βιβλία και κινήθηκε γύρω από αγαπημένα του πρόσωπα ανταλλάσσοντας μαζί τους λόγια καρδιάς , είτε τα γνώριζε χρόνια πριν , είτε τα γνώριζε εκείνη τη στιγμή, ενώ ένας πλούσιος μπουφές στην είσοδο της αίθουσας προδιέθετε τον καθένα σε μια πρωτόγνωρη οικειότητα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν καθηλωτικό χορό από τους άντρες που αντιπροσώπευσαν το Σύλλογο Βρακοφόρων Μακεδονίας που έτσι , χωρίς μουσική έβαλαν το κοινό στην ατμόσφαιρα της Κρητικής κουλτούρας.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου του Ν. Πέλλας κ . Αικατερίνη Μαυρογονάτου που μεταξύ άλλων είπε : «Σασμός. Άγνωστη λέξη για τους περισσότερους από μας που δεν γνωρίζουμε τα ήθη και την κουλτούρα της Κρήτης. Ψάχνοντας την σημασία αυτής της λέξης και πριν ακόμα διαβάσω το βιβλίο ένιωσα πως πρόκειται για ένα βαθιά συναισθηματικό βιβλίο που κυριαρχούν η αγάπη και η θέληση για ζωή .Όλοι όσοι είναι παθιασμένοι ακόμα και με αρνητικό τρόπο στην ουσία δηλώνουν την μεγάλη τους θέληση για ζωή και για αγάπη . αυτό είναι το βέβαιο . Μια βεντέτα μεταξύ οικογενειών .. αλλά και πόσες βεντέτες δεν κρατάμε φυλαγμένες στο πίσω μέρος του μυαλού μας περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να πάρουμε το αίμα μας πίσω. Να δικαιωθούμε. Άλλοτε τα καταφέρνουμε κι άλλοτε έρχεται ο χρόνος να δώσει απαντήσεις και να μας λύσει μαγικά τις βεντέτες και να τις μεταμορφώσει σε εμπειρίες ζωής. Στην περίπτωση του Σασμού οι λύσεις θα δοθούν τελικά από τους αναγνώστες και καθένας θα αποφασίσει και για τις δικές του βεντέτες αν αξίζουν να τις κρατά ή αν ήρθε ο καιρός να τις απελευθερώσει»
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας κ. Μόιρα Τριανταφύλλου μίλησε για το πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα.
Ο Σπύρος Πετρουλάκης απάντησε στις ερωτήσεις της συντονίστριας της βραδιάς κ. Δέσποινας Καλπακίδου , ενώ τραγούδησε με μοναδικό τρόπο τον Ερωτόκριτο.
Ούτε για μια στιγμή δεν χάθηκε το σφρίγος της βραδιάς και γι αυτό φρόντισαν τόσο τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου Γιαννιτσών κ. Ελένη Γκιργκινούδη και κ. Ελευθερία Λαγκαδιάνου που με τον δικό τους εκφραστικό τρόπο μας μετέφεραν στην ατμόσφαιρα του βιβλίου μέσα από τις αφηγήσεις αποσπασμάτων, όσο και οι χοροί των μελών του Συλλόγου Βρακοφόρων Μακεδονίας.
Ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης στο κλείσιμο της εκδήλωσης και θέλοντας έμπρακτα να δείξει την χαρά του σε όλους όσους πλαισίωσαν την εκδήλωσή του στα Γιαννιτσά, τους χάρισε από ένα κρητικό μαχαίρι με χαραγμένες τις λέξεις του τίτλου του βιβλίου : Σασμός!
Από τις πιο αξιόλογες παρουσιάσεις βιβλίων!
Καλοτάξιδο Σπύρο Πετρουλάκη .