Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Ταξίδι στο χρόνο

Η καθημερινότητά μας ξετυλίγεται ένα βήμα από τα ιστορικά μέρη της Αρχαίας Πέλλας, κι όμως αρκετοί δεν είχαμε επισκεφτεί το Νέο Μουσείο που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Είναι το από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας {το τρίτο} και περιέχει εκθέματα που έχουν βρεθεί αποκλειστικά στην περιοχή της Πέλλας.

Μέσα σε μία ώρα ξενάγησης ορμώμενοι από αναφορές και από οπτικά ερεθίσματα πραγματοποιήσαμε ένα Ταξίδι στο Χρόνο. Κυρίαρχη μορφή ο Μέγας Αλέξανδρος, που άπλωσε την αύρα του στα ψηφιδωτά και χώρεσε το Όραμα της Ψυχής του στα Αγάλματα, που περίτεχνα σμιλεύτηκαν από τους γλύπτες της εποχής. Στο χώρο κάποια πνεύματα Αρχαίων Θεών που λάτρευαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Πέλλας, όπως η Αφροδίτη, ο Διόνυσος, ο Πάνας, ακόμη και ο Ηρακλής, όπως και ο τοπικός θεός θεραπευτής Δάρρωνας.

Λεπτοδουλεμένα φύλλα καθαρού χρυσού, χαλκός, πηλός αποτέλεσαν μερικά από τα βασικά δομικά στοιχεία που αναστήλωσαν μπροστά μας τον Αρχαίο Πολιτισμό της Πέλλας.
Μέσα στα μεγαλεπήβολα εκθέματα, την καρδιά μας έκλεψε ένα μικρό άγαλμα που απεικονίζει την Ψυχή και τον Έρωτα. Ο μύθος που τους συνδέει είναι γνωστός και μπορεί ο καθένας να τον αναζητήσει διαδικτυακά.

Μοναδικά στιγμιότυπα της μυθολογίας, όπως η μάχη του Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς για το ποιος θα δώσει το όνομά του στην Αθήνα, καθώς και στιγμιότυπα καθημερινής ζωής και ποιητικά προσαρμοσμένες καταστάσης που συνδέουν τους δύο κόσμους, νεκρών και ζωντανών, αποτέλεσαν κεντρικά θέματα σε παραστάσεις αποτυπωμένες πάνω σε αρκετά εκθέματα.

Όσα κι αν πούμε δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το συναίσθημα που συνοδεύει τη Γεφύρωση που δημιουργείται ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες, όταν κάποιος βρεθεί στο χώρο του Μουσείου, και πόσο μάλλον στο χώρο της Αρχαίας Πόλης της Πέλλας.

Συγκινημένοι αναβιώσαμε την Ακμή του Ελληνικού στοιχείου σε κάθε πτυχή της τότε Ζωής. Συγκρίνουμε αβίαστα το τότε με το τώρα και νιώθουμε μία βαθιά θλίψη λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας που εξαθλιώνει τον Νέο Έλληνα. Ας θυμηθούμε τις ΡΙΖΕΣ αυτού του Ηρωικού Λαού και ας δώσει ο καθένας τη μάχη του στο Σήμερα, ώστε το Αύριο που θα κληρονομήσουν από μας τα παιδιά μας να έχει λίγη από τη Λάμψη που μας άφησαν στο Χθες οι Ενδοξοι Προγόνοι μας.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας
ευχαριστώ όλα τα μέλη που ανταποκρίθηκαν με θετική διάθεση στο κάλεσμά μας.
Η επόμενη εξόρμηση θα μας οδηγήσει στα μονοπάτια της Βεργίνας.

Με εκτίμηση
Παυλίδου Κάκια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου