Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Της Ψυχής και της Αγάπης... Ευδοκία Σταυρακούκα

Εδώ και μήνες, ίσως και ένα με δύο χρόνια, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις προλογίζονται με τοποθετήσεις που αντιπαραθέτουν την Οικονομική Κρίση με τον Πολιτισμό. Εστιάζουμε συνήθως στο ότι ενώ μας πλήττει επίμονα η κρίση, εμείς απαντάμε με καλλιτεχνίες και δηλώνουμε δυναμικό παρόν μέσω της Δημιουργίας.
Το βιβλίο που παρουσιάσαμε την Κυριακή 24-11-2013, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννιτσών, «Της Ψυχής και της Αγάπης… με το βλέμμα στον ρομαντισμό» της Ευδοκίας Σταυρακούκα αφορά  μία ποιητική συλλογή γραμμένη σε ώρες μοναχικότητας, όπου τα μόνα νομίσματα στην τσέπη του συγγραφέα είναι τα συναισθήματα και οι μνήμες του.
Η Ευδοκία έχει έναν τρόπο παιδικό, απλό και άμεσο με τον οποίο αγγίζει τις αλήθειες της Ζωής. Μας έλειψε αυτή η απλότητα! Τα τελευταία χρόνια μία πολυπλοκή ζωγραφίζει λαβυρίνθους στη ζωή μας. Ξεχάσαμε πως ο πιο μεγάλος Φιλόσοφος, ο πιο μεγάλος Ποιητής, ο πιο μεγάλος Ζωγράφος είναι το Παιδί. Το Παιδί μέσα μας. Αγκιστρωθήκαμε από την Ενηλικίωση και μπλέξαμε με πολύπλοκες εξισώσεις αλήθειας, χάνοντας εν τέλει τα απλά και τα αυτονόητα, τα λιτά και απέριττα. Αυτά, που αβίαστα δομούν την ομορφιά της Ζωής και της ύπαρξης. Εκεί μας επιστρέφει η Ευδοκία. Στα χρόνια της αθωότητας.
Λίγα λόγια για την Ευδοκία:

Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά από γονείς πρόσφυγες από τη Στράτζα της Ανατολικής Θράκης. Το δημοτικό και το γυμνάσιο τα τελείωσε στα Γιαννιτσά. Μετά από τις σπουδές της στη Νομική Θεσσαλονίκης, εργάστηκε στις Νομαρχίες Τρικάλων, Πέλλης και Πιερίας επί 27 χρόνια. Όταν επέστρεψε στα Γιαννιτσά, για λίγο διάστημα ήταν στο Δ.Σ. της λαογραφικής εταιρίας «Φίλιππος» Γιαννιτσών, όπου δημοσίευε τα ήθη και έθιμα της Στράτζας. Εκδόθηκαν δύο βιβλία με αυτές τις παραδόσεις το 2000 και το 2008. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, ιδιαίτερα όταν δούλευε στην Κατερίνη, συμμετέχοντας σε πολλές εκθέσεις του Συλλόγου Καλλιτεχνών. Επίσης, συνεργάστηκε με εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα της με θέμα την «Ιστορία της Ζωγραφικής», διάφορα ποιήματα και τις παραδόσεις της Στράντζας. Με ανάλογη ομιλία συμμετείχε στο 7ο Συνέδριο Μικρασιατών Ποντίων και θρακών στη Θεσσαλονίκη, το 2002.

Όμως, το καλύτερο βιογραφικό είναι το εισαγωγικό της σημείωμα με το οποίο προλογίζει τον αναγνώστη στο βιβλίο της. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:
 
«Μάζεψα λοιπόν, όλους αυτούς τους στίχους
-καρπούς της ψυχής μου-
που είναι απλοί, αληθινοί και ρομαντικοί
για να τους μοιραστώ με όλους αυτούς
που αφουγκράζονται

τους ψίθυρους της ψυχής.
----------------------------------------------------------

Κεντρικός Ομιλητής: ο Μηνάς Γρηγοριάδης, Δικηγόρος
Απαγγελίες Ποιημάτων: Μόιρα Τριανταφύλλου, Δασκάλα
Μουσική Επένδυση: Δημήτρης Λιτοβολής, Τάσος Μαχαιρίδης
Συντονισμός Εκδήλωσης: Κάκια Παυλίδου

Τους ευχαριστούμε όλους για την πολύτιμη συνεργασία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου