Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Εντυπώσεις Παρουσίασης του βιβλίου "Αλλόκοτες Νιφάδες" της Ελένης Χαρμάνα




Γράφει η Κάκια Παυλίδου

Στα ποιητικά σενάρια μπορεί και να χιονίσει όντας κατακαλόκαιρο. Μπορεί να βρεθείς μέσα σε μία αίθουσα ενός Δημοτικού Συμβουλίου κι όμως να ενυπάρχεις καταμεσής μιας ανεμοθύελλας αλληγοριών προσπαθώντας να τεντώσεις τον εαυτό σου και να αρπάξεις ένα κλαδί επιβίωσης, συνειδητοποιώντας πως το σκηνικό του πραγματικού κόσμου είναι υποκειμενικό και μόνο το ταξίδι του νου μπορεί να σε λυτρώσει.

Στο έργο αυτό, Σάββατο βράδυ, 14 Ιουνίου 2015, στρώθηκε ένα στρώμα από αλλόκοτες νιφάδες περιγραφικής προσέγγισης του κόσμου, του εαυτού και της ζωής. Η Ελένη Χαρμάνα μας φιλοξένησε στις σελίδες της σκέψης της. Οι κεντρικοί ομιλητές, ο φιλόλογος κ. Χατζηκαλλινικίδης,  ο  ποιητής – μαθηματικός κ. Σαντάς και η φιλόλογος κα. Αρχοντά έγιναν γέφυρες ανάμεσα στον στίχο και στον αναγνώστη. Οι απαγγελίες, με τη χροιά της φωνής της Μόιρας Τριανταφύλλου, της Μαριάννας Χατζηαβραμίδου, της Δήμητρας Σαντά, του Νικολάου Παππά και του Θεόδωρου Σαντά, άνοιξαν παράθυρα προς το τοπίο που θίγει η ποιήτρια και τα video που παρουσιάστηκαν σε επιμέλεια Κάκιας Παυλίδου, εικονοποίησαν τους συνειρμούς των ποιημάτων.

Κάθε εποχή, χαρακτηρίζεται από τις δικές της δυσκολίες παιδεύοντας τον άνθρωπο στην προσαρμογή στα δεδομένα του κόσμου. Η Ποίηση, με άφθαρτη διαχρονικότητα, διατηρεί τον τίτλο μίας Πατρίδας που λυτρώνει από τους δαίμονες, που ισοσκελίζει το ανθρώπινο στοιχείο με το θείο, που καταργεί τα σύνορα και επιτρέπει στον νου και στην ψυχή αέναο ταξίδι στις αλυσιδωτές αντιδράσεις των κινήτρων.


Όσοι έχουν στα χέρια τους το βιβλίο της Ελένης Χαρμάνα, Αλλόκοτες Νιφάδες, μπορούν να εμπειρωθούν τη συγκίνηση των κρυμμένων νοημάτων, αρκεί να εκπαιδευτούν στο να σκάβουν το στίχο, τη λέξη, το υπονοούμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου