Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Βιβλιοπαρουσίαση: Η Χρυσή τομή στη μουσική, του Κώστα Χρ,. Μαντζουκίδη




Πώς συσχετίζεται η Πυθαγόρειος Τετρακτύς  με τη μουσική; Πώς παρεισδύει στη μουσική ο αριθμός φ και η χρυσή τομή του; Η γεωμετρία πώς επηρεάζει τον ήχο μέσα από τα κατασκευαστικά στοιχεία των οργάνων; Πού συναντιούνται η θεμελιώδης μουσική κλίμακα με τη θεμελιώδη συμπαντική κλίμακα; Πόσο έντονο στίγμα αφήνει το μουσικό πεδίο η μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα που αφορούν τη σχέση των μαθηματικών και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας με τη μουσική θα επιχειρήσει να απαντήσει ο συγγραφέας Κώστας Μαντζουκίδης την  παρουσίαση του βιβλίου του «Η Χρυσή τομή στη μουσική» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018, στις 11.30πμ στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων στα Γιαννιτσά.

Περίληψη του βιβλίου: Η μουσική, ως αλληλουχία ήχων, ακολουθεί κανόνες. Η μουσική, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Φύσης, ακολουθεί τους ίδιους φυσικούς συμπαντικούς κανόνες, τόσο σε ακουστικό, όσο και σε νοητικό επίπεδο. Αυτούς τους κανόνες έρχεται να αναδείξει το συγκεκριμένο βιβλίο, στηριζόμενο σε έναν καταρχήν γεωμετρικό μηχανισμό, προαπαιτούμενο μέσο πριν από κάθε σοβαρή δημιουργία. Μέσα από την εμφάνιση των συμπαντικών αριθμών πι και φι και της μεταξύ τους σχέσης, αναδύεται ένας ολοκληρωμένος μουσικός κόσμος, με το σύνολο των χρονικών και τονικών αξιών τους, καθώς και των κανόνων τους. Η αναζήτηση δεν περιορίζεται όμως μόνο στη μουσική, με τη σημερινή της έννοια. Παράλληλα , ο μηχανισμός αυτός μπορεί και μας δίνει απαντήσεις σε πολλά και σημαντικότατα ερωτήματα άλλων επιστημονικών πεδίων όπως μαθηματικών, φυσικής , αστροφυσικής και κοσμογονίας, χημείας, βιολογίας και φιλοσοφίας, με σπουδαιότερη όλων την δομή και λειτουργία του Σύμπαντος. Τέλος, με τη λογική εφαρμογή όσων ο μηχανισμός συμπαντικής συμβατότητας μας υπέδειξε, η πυθαγόρεια Τετρακτύς δηλαδή, μας δίνεται και πάλι τη δυνατότητα μελοποιημένης απόδοσης της ελληνικής γλώσσας. Μελοποιημένα αποσπάσματα από τα έργα "Ιλιάδα" και "Προμηθέας Δεσμώτης", ακούγονται στο CD που συνοδεύει το βιβλίο. Όλα είναι Μουσική, όλα είναι Αρμονία, όλα είναι Ένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου